Mig er der heldigvis ingen der lægger mærke til

Forfatteren Liv Marit Weberg skildrer en ung norsk piges liv med lige dele sort humor og bidsk selvironi, i debutromanen ”Mig er der heldigvis ingen der lægger mærke til”. Titlen rammer præcist, og giver læseren et fint vink om den selvudlevering, bogens jeg-fortæller flittigt øser ud af.

Hovedpersonen – jeg-fortælleren – er en ung pige, der er flyttet til Oslo for at påbegynde universitetet. Men det at stå på egne ben skal vise sig at være overordentlig angstprovokerende, og vores jeg-fortæller reagerer aldeles ukonstruktivt. Snart er kæden hoppet af. Jeg-fortælleren mærker jorden ryste under sig: S.U. lånet løber ud, eftersom hun ikke møder op på hendes studie og hendes nye kæreste brænder hende af.

Hvis det ikke var for Liv Marit Weberg humoristiske og rammende måde at skildre ungdomslivet på, ville jeg næppe værdsætte bogen. Hovedpersonen er indbegrebet af uselvstændig og narcissistisk. Da hun fx møder op på kommunen, for at få kontanthjælp, benægter hun at have nogen arbejdsevne. Alligevel ender hun som servitrice på en kro, hvor hun overlades til sig selv.

”Mig er der heldigvis ingen der lægger mærke til” er en vedkommende og spændende ungdomsroman om at turde – og om at magte omverdenens mange krav. Desværre er bogen en smule ujævn. Ikke mindst er jeg-personens arbejde på kroen svært at tro på.
Bogens store kvalitet er derimod, at den skildrer hvordan korthuset let vælter, når man som ung mødes med nye krav. Hovedpersonen er på en gang dybt irriterende i hendes ubeslutsomme adfærd og alligevel elskelig i al hendes kejtethed. Hun er hudløs ærlig og sårbar på en måde, vi ikke må overse på trods af hendes bidske facade.

Undervejs i bogen kastes hovedpersonen ud i flere pinefulde oplevelser. Snart bliver hun ydmyget på jobbet og må lyve for sine forældre. Det er tragikomisk og alligevel ganske tankevækkende.
Liv Marit Weberg har skrevet en reminder om, at det ikke altid er let at være ung og honorere omverdenens krav. Bogen minder os om, at der ikke kun er ét facit og normalitet har mange facetter. Det får vi vist med en stor portion humor og selvironi.

Køb Mig er der heldigvis ingen der lægger mærke til online

Skriv et svar